13. Fešti o boba….najbolja ženska ekipa Pozitiva

 In Mediji

JOŠ JEDNA GASTRONOMSKA UŽIVANCIJA
Nekoliko tisuća posjetitelja, koji su u nedjelju poslijepodne pohodili brce u Kaštel Kambelovcu i ovogodišnju 13. Feštu o’ boba, imali su priliku kušati neko od 55 jela koje su pred stručni ocjenjivački sud donijeli kuhari amateri iz 30 ekipa, među kojima je titulu najboljeg jela ponijela pašticada s bobom koju je pripremila Dubravka Delić Bagulova.

Stručni ocjenjivački sud, koji su činili priznati kuhari Antun Nišević, Nikola Tomić, Jure Mula i Miro Kukanjac, nije imao lak posao, no pobjedničkoj pašticadi dodijelili su „astronomskih“ 367 bodova.

– Dubravkino jelo nas je oduševilo, ima neki poseban touch i nismo imali previše dileme o prvom mjestu, pripalo joj je zasluženo – kazao je predsjednik žirija, Antun Nišević, koji je ustvrdio da su jela s bobom iz godine u godinu sve bolja, a ekipe sve inovativnije i kreativnije.

Dubravki Delić, uz obaveznu kutlaču, pripao je i pršut.

– Jelo smo pripremali puna tri dana, a pomogle su mi i moje prijateljice. Radi se o „običnoj“ pašticadi kojoj smo dodali bob, a uz nju poslužili i makarune. No, na kraju kuhanja pašticadi smo dodali i jedan tajni sastojak – objasnila je pobjednica, a nakon nagovaranja od strane ocjenjivačkog suda, taj sastojak više nije tajna, jer je Dubravka na kraju ipak kazala kako u pašticadu pri kraju kuhanja, dodaje krokant.

Drugo mjesto stručni ocjenjivčki sud dodjelio je društvu za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći i to za bob s pršutom i manistrom, a kutlaču za treće mjesto dobili su članovi ekipe OPG-a Vučica, koji su imali najveću teču, od 250 litara, u kojoj su kuhali spuže i bob.
Četvrto mjesto pripalo je Dini Runtić i ekipi DV Kaštela za sipu i bob, a tim jelom posebno je bio zadovoljan član žirija Miro Kukanjac, koji je odlučio ugostiti svu djecu i tete iz vrtića Maslina, gdje Dina Runtić radi, u svom restoranu u Trogiru te im spremiti veseli i slastan domjenak. Peto mjesto pripalo je Mariji Rapaić iz zadruge srednje škole Braća Radić, koja je sa svojim kolegicama kuhala junetinu i bob. .
Ni ove godine nisu izostale nagrade za najbolju mušku i žensku ekipu, a pripale su mornaričkoj ekipi Marenduri i njihovom bakalaru s bobom te ženama iz udruge Pozitiva koje su spremale nekoliko jela, al posebno su žiri oduševile tortom s krokantom od boba.

Osim jela koja su dobila nagrade, bilo je tu još cijeli niz zanimljivih jela, između ostalog, sarma od raštike s ribom i bobom HPD-a Kozjak, raštika i bob te blitva i bob udruge Kaštelanke, piroške s bobom i različiti kolači udruge Polonez, šiša s bobom koju su odlično pripremili članovi moto kluba Uspomena, janjeća džigerica s bobom OPG-a Topić, bakalar i sipa obitelji Tadin, jelo pod nazivom „Priobalje i Zagora“, odnosno spuži i bob udruge Opor Botići, sipa s bobom i orzom obitelji Kapov, koji su ovog dana nosili naziv Kočije Kapov, „Bob Marley“ bob sa suhom lećom i graškom i tajnim sastojkom s Jamajke, koji su kuhali kaštelanski novinari predvođeni Portalovim kulinarskim snagama i još cijeli niz različitih inovativnih i tradicionalnih jela.

Uz sva jela s bobom posjetitelji su na brojnim štandovima mogli kušati i odlična kaštelanska vina, ali i osladiti se kaštelanskim trešnjama. Svi zainteresirani ujedno su u Bratskoj kući mogli razgledati i postavljenu izložbu starih razglednica i fotografija s motivima Kaštela, iz kolekcionarske zbirke Soniboja Grgina.

Više…

Nedavni postovi